SD-Wan Tabanlı Baglanti ve Erişim Hizmetleri
SDN teknolojisinin geniş bir coğrafik alana ait ağ bağlantılarına uygulanması olarak tanımlanan SD-WAN, bir kuruma ait tüm şube ofis ağlarının ve veri merkezlerinin birbirine uçtan uca şifreleme tekniğiyle güvenli bir şekilde bağlanmasını sağlar. SD-WAN özel tescilli donanımlara ihtiyacı ortadan kaldırmak adına ağ kontrollerinin yazılımsal yöntemler yardımıyla buluta taşınmasını destekleyen bir yapı sunmaktadır.
Güvenli SD-WAN Nedir?
İş açısından kritik, bulut tabanlı uygulamaların ve araçların kullanımı artmaya devam ettikçe, birden çok uzak ofisi olan dağıtılmış kuruluşlar, performansı kısıtlanmış geniş alan ağlarından (WAN'lar) SD-WAN'a geçiyor. SD-WAN, yazılım tanımlı bir geniş alan ağı mimarisidir. SD-WAN çözümleri, şube sitelerinin WAN Edge'inde yüksek hızlı uygulama performansı sağlamak için kurumsal WAN'ın yanı sıra çoklu bulut bağlantısından yararlanarak bir kuruluşun yeteneklerini dönüştürür. SD-WAN, trafik için ideal yolu (MPLS, 3G/4G/5G veya geniş bant) belirleyip yönlendirebilen, kuruluşların iş açısından kritik bulut uygulamalarına hızlı ve kolay bir şekilde erişmesini sağlayan merkezi bir kontrol mekanizması sağlar. Ancak SD-WAN çözümleri, doğrudan internet erişimi için kritik olan yerleşik güvenlik sağlamaz. Güvenli SD-WAN, kuruluşların basitleştirilmiş teklifte SD-WAN ile NGFW'yi etkinleştirmesine olanak tanır.
Yazılım Tanımlı Ağlar (Software-Defined Networking - SDN)
SDN (Software-Defined Networking) kısaca ağ kontrol düzleminin (control plane) yönlendirme-veri düzleminden (data plane) fiziksel olarak ayrılması ve bir kontrol düzleminin birkaç cihazı kontrol ettiği yer olarak tanımlayabiliriz.
Yani kontrol düzleminin ve veri düzleminin merkezi görünümü ve ayrımı, SDN denetleyicisinin fiziksel bir topoloji oluşturabileceği anlamına gelir. Düğümler bağlanır ve bazı algoritma eşleştirmelerine dayanarak ağ üzerinden yollar oluşturur. Son olarak, yollar cihazların yönlendirme motorlarına programlanır. Bu, SDN denetleyicisinin tüm ağdaki trafik akışlarını daha iyi yönetmesine ve değişiklikleri daha hızlı ve daha akıllıca yanıtlamasına olanak tanır. Denetleyicinin bu yolları ne kadar iyi tanımladığı elbette bir SDN'ın çalışması için kritiktir.
SDN, günümüz uygulamalarının yüksek bant genişliği ve dinamik doğası için ideal hale getiren dinamik, yönetilebilir, düşük maliyetli ve geliştirilebilir bir mimarisidir. Bu mimari, ağ kontrolünün doğrudan programlanabilir olması özelliği ile uygulamalar ve ağ hizmetleri için soyutlanacak altyapıyı etkinleştiren ağ kontrol ve yönlendirme fonksiyonlarını birbirinden ayırır.
SDN Mimarisi
DOĞRUDAN PROGRAMLANABİLİR
Ağ kontrolü doğrudan programlanabilir, çünkü yönlendirilmiş fonksiyonlardan ayrılmıştır.
UYUMLU
Yönlendirmelerden kaynaklı soyut kontrol, yöneticileri dinamik olarak değişen ihtiyaçlarını karşılamak için ağ genelinde trafik akışını ayarlamasına olanak sağlar.
MERKEZDEN YÖNETİLEBİLİR
Ağ zekası (mantıksak olarak) yazılım tabanlı SDN denetleyicilerinde merkezileştirilmiştir.
PROGRAMLI OLARAK YAPILANDIRILMIŞ
SDN ağ yöneticilerinin yapılandırma, yönetme, güvenlik sağlama ve ağ kaynaklarını en uygun hale getirmede çok hızlı ve dinamik, SDN programları otomatikleştirilmiş yani kendi kendine yazılabilir olmasına olanak sağlar, çünkü programlar tescillenmiş yazılıma bağlı değildir.
AÇIK STANDARTLAR TABANLI VE SATICIDAN BAĞIMSIZ
Açık standartlar ile uygulandığında, SDN, ağ tasarımını ve çalışmasını basitleştirir, çünkü talimatlar çok sayıda, satıcıya özel aygıtlar ve protokollerden ziyade SDN denetleyicileri tarafından sağlanır.
SD-Wan çözümleri içerisinde alanında lider olan Fortinet ve Extreme Networks ile SD-Wan çözümleri sağlamaktayız.